Regulamin stołówki
Procedury spożywania posiłków w szkole
w okresie epidemii Covid-19
- Ze stołówki mogą korzystać tylko osoby zdrowe, bez objawów chorobowych.
- Przed wejściem do stołówki każda osoba korzystająca z żywienia powinna umyć ręce lub zdezynfekować je środkiem znajdującym się przed wejściem do pomieszczenia.
- Posiłki oraz zastawa stołowa podawane są przez osobę do tego wyznaczoną - obsługę stołówki:
a) przed przystąpieniem do wydawania posiłków pracownik myje i dezynfekuje ręce środkiem do tego przeznaczonym zgodnie z instrukcją mycia i dezynfekcji rąk,
b) podczas wydawania posiłków stosuje środki ochrony osobistej w postaci rękawiczek jednorazowych oraz maseczki lub przyłbicy. - Przy wyznaczonych stolikach posiłki spożywają uczniowie danej klasy.
- Po zakończeniu posiłku brudne naczynia należy odnieść do okienka pokonsumpcyjnego.
- Uczniowie spożywają posiłki zgodnie z ustalonym czasem wydawania posiłków.
Śniadanie:
Dzieci z klas 1-3 spożywają drugie śniadanie w salach lekcyjnych; tam otrzymują również herbatę zamówioną przez rodziców. Wprowadza się zakaz wymieniania się posiłkami z drugą osobą.
Przerwy śniadaniowe dla starszych uczniów:
I tura: 8:45-8:55 klasy 4a, 4b, 5
II tura 9:40-9:50 klasy 6a, 6b, 7a
III tura 10:35-10:50 klasy 7b, 8a, 8b
Obiad:
Dzieci przebywające w świetlicy szkolnej spożywają obiad podczas lekcji 12:45-13:30
Przerwy obiadowe dla starszych uczniów:
I tura 12:30-12:45 klasy 4a, 4b, 5, 6a
II tura 13:30-13:45 klasy 6b, 7a, 7b, 8a, 8b
- Po każdej turze posiłków pracownik obsługi myje i dezynfekuje stoły i krzesła oraz miejsce wydawania przed wydaniem posiłku kolejnej grupie uczniów.
- Naczynia wielorazowe i sztućce wielorazowego użytku należy myć w zmywarce z dodatkiem detergentu w temp. min. 60 stopni Celsjusza lub wyparzarce.