Regulamin stołówki

      • Procedury spożywania posiłków w szkole

        w okresie epidemii Covid-19

         

        1. Ze stołówki mogą korzystać tylko osoby zdrowe, bez objawów chorobowych.
        2. Przed wejściem do stołówki każda osoba korzystająca z żywienia powinna umyć ręce lub zdezynfekować je środkiem znajdującym się przed wejściem do pomieszczenia.
        3. Posiłki oraz zastawa stołowa podawane są przez osobę do tego wyznaczoną - obsługę stołówki:
          a) przed przystąpieniem do wydawania posiłków pracownik myje i dezynfekuje ręce środkiem do tego przeznaczonym zgodnie z instrukcją mycia i dezynfekcji rąk,
          b) podczas wydawania posiłków stosuje środki ochrony osobistej w postaci rękawiczek jednorazowych oraz maseczki lub przyłbicy.
        4. Przy wyznaczonych stolikach posiłki spożywają uczniowie danej klasy.
        5. Po zakończeniu posiłku brudne naczynia należy odnieść do okienka pokonsumpcyjnego.
        6. Uczniowie spożywają posiłki zgodnie z ustalonym czasem wydawania posiłków.

         

        Śniadanie:

        Dzieci z klas 1-3 spożywają drugie śniadanie w salach lekcyjnych; tam otrzymują również herbatę zamówioną przez rodziców. Wprowadza się zakaz wymieniania się posiłkami z drugą osobą.

        Przerwy śniadaniowe dla starszych uczniów:

        I tura: 8:45-8:55 klasy 4a, 4b, 5

        II tura 9:40-9:50 klasy 6a, 6b, 7a

        III tura 10:35-10:50 klasy 7b, 8a, 8b

         

        Obiad:

        Dzieci przebywające w świetlicy szkolnej spożywają obiad podczas lekcji 12:45-13:30

        Przerwy obiadowe dla starszych uczniów:

        I tura 12:30-12:45 klasy 4a, 4b, 5, 6a

        II tura 13:30-13:45 klasy 6b, 7a, 7b, 8a, 8b

         

        1. Po każdej turze posiłków pracownik obsługi myje i dezynfekuje stoły i krzesła oraz miejsce wydawania przed wydaniem posiłku kolejnej grupie uczniów.
        2. Naczynia wielorazowe i sztućce wielorazowego użytku należy myć w zmywarce z dodatkiem detergentu w temp. min. 60 stopni Celsjusza lub wyparzarce.